Chocolates del Chef José Ramón Castillo / Chocolates by Chef José
Ramón Castillo
En diciembre del año 2016, cuando regresé al país, me encontré con la
maravillosa noticia de la apertura de Factor Cacao, la tienda de chocolates del
chef mexicano José Ramón Castillo; desde entonces tenía entre mis pendientes de
expedición gastronómica pasar por su tienda y probar sus propuestas.
Para quienes no conozcan muy bien al chef José Ramón, les cuento que él
es uno de los mejores chocolateros de la Latinoamérica y del mundo; para
ilustrarlos un poco más estos son algunos de sus logros:
- La Secretaría de Agricultura
"SAGARPA" lo reconoce como Máximo Exponente del Cacao Mexicano y
Maestro Chocolatero.
- Premio absoluto en el
Campeonato de Cocina de Barcelona y ganador del título de "Joven
Cocinero de Cataluña".
- Incluido por la editorial
ABM Media en "El libro de los 21 Chefs".
- La editorial Larousse lo
ubica como uno de los mejores chefs de México ("Top Chefs de
México").
- Jurado del programa Master
Chef en México y Colombia.
- Fundador del centro de
formación de chocolateros "Aula Que Bo!"; reconocida por la guía
internacional Le Guide de Croqueurs de Chocolat como una de las mejores
del mundo.
- La Universidad Cergy
Pontoise, en Francia, le otorgó el reconocimiento como Maestro Chocolatero
de las Américas.
- Su libro Kakaw, fue
reconocido en los Gourmand World Cookbook Awards de París con el premio
especial World Inmaterial Heritage, en el año 2010.
- La revista Dessert
Profesional lo incluyo en el año 2010 en su lista Top 10 Chocolatiers of
North America.
Bueno y ya que estamos contextualizados con el chef, ¡vamos a la
experiencia!
Lo primero que pueden encontrar es un espacio dominado por el color
blanco, que contrasta de manera majestuosa con los brillantes colores que
envuelven los chocolates... así los chocolates... esto es lo que pueden
degustar:
- Sin relleno, blanco u
oscuro, con composiciones a partir del 80%.
- Con relleno, oh y aquí
pueden dejarse llevar por el delirio... que pueden encontrar dentro:
- Aguardiente: ¡Esto es
Colombia!... gracias chef.
- Arequipe.
- Banano.
- Bocadillo.
- Café tintico.
- Capuccino.
- Cocada.
- Feijoa.
- Guayaba Agria.
- La Calera: Querían un sabor
más Bogotano... ¡ahí lo tienen!
- Lulo.
- Mandarina.
- Mango con chile.
- Maracuyá.
- Ron Antioqueño: ¡Mi trago
preferido!... y esta combinación déjeme decirles... es wow!
Como pueden observar, toda una oda a los sabores colombianos... a
nuestros licores y bebidas, frutas exóticas, dulces y por supuesto el café.
- ¡También pueden encontrar el
chocolate con formas de animales, juegos de la infancia! (Si un yoyo, una
pirinola - en chocolate negro - y canicas - chocolate blanco) y algunas
formas abstractas.
- Macarrones.
- Trufas.
- Mouses con presentaciones
sofisticadas y sobrias hasta combinaciones electrizantes de colores con
rellenos de ensueño.
- ¡Y finalmente tortas con
colores que recuerdan las imágenes de galaxias!
Para finalizar mis comentarios, debo decir que la atención que encontré
fue excelente, la vendedora que me atendió se tomó todo el tiempo para
explicarme en qué consistía cada producto y la cajera estuvo siempre presta a sugerirme
sabores cuando tuve dudas al elegir... esto sin duda complementó mi experiencia
de una manera muy positiva.
Conclusión queridos lectores... vayan y disfruten de la sinfonía de
sabores y colores que ofrece el chocolate en manos del chef Castillo.
PD. ¡Ya estoy inscrito en la lista de clientes... y deseando probar
nuevos sabores!!!... no dejen de ir!!! o comprar alguna caja de 6, 10 o 20
unidades... quedaran muy bien si los regalan... pero mejor si los disfrutan sin
compartir!!!! jajaja
¡Hasta una nueva experiencia gastronómica!
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Chocolates by Chef José Ramón Castillo
In December of 2016, when I returned to the country, I found the wonderful news of the opening of Factor Cacao, the chocolate shop of Mexican chef José Ramón Castillo; Since then I had among my pending gastronomic expedition to go through his shop and try his proposals.
Good and since we are contextualized with the chef, let's experience!
Conclusion dear readers ... go and enjoy the symphony of flavors and colors that chocolate offers in the hands of Chef Castillo.
P.S. I am already registered in the list of clients ... and wanting to try new flavors !!! ... do not stop going !!! Or buy a box of 6, 10 or 20 units ... would look great if they give them ... but better if they enjoy them without sharing !!!! Hahaha
Up to a new gastronomic experience!
In December of 2016, when I returned to the country, I found the wonderful news of the opening of Factor Cacao, the chocolate shop of Mexican chef José Ramón Castillo; Since then I had among my pending gastronomic expedition to go through his shop and try his proposals.
For those who do not know the chef Jose Ramon very well, I tell you that he is one of the best chocolatiers in Latin America and the world; To illustrate them a little more these are some of his achievements:
- The Secretariat of Agriculture "SAGARPA" recognizes it as Maximum Exponent of the Mexican Cacao and Maestro Chocolatero.
- Absolute prize in the Championship of Cuisine of Barcelona and winner of the title of "Young Cook of Catalonia".
- Included by ABM Media in "The Book of 21 Chefs".
- Larousse publishes him as one of the best chefs in Mexico ("Top Chefs of Mexico").
- Jury of the Master Chef program in Mexico and Colombia.
- Founder of the "Aula Que Bo!" Chocolatier training center; Recognized by the international guide Le Guide de Croqueurs de Chocolat as one of the best in the world.
- The Cergy Pontoise University in France granted him recognition as Master Chocolatier of the Americas.
- His book Kakaw, was recognized in the Gourmand World Cookbook Awards of Paris with the special prize World Immaterial Heritage, in the year 2010.
- Dessert Profesional magazine included it in 2010 in its Top 10 Chocolatiers of North America list.
Good and since we are contextualized with the chef, let's experience!
The first thing they can find is a space dominated by the color white, which contrasts majestically with the bright colors that wrap the chocolates ... so the chocolates ... this is what you can taste:
- Without filling, white or dark, with compositions from 80%.
- With stuffing, oh and here you can get carried away by delirium ... you can find inside:
- Aguardiente: This is Colombia! ... thank you chef.
- Arequipe.
- Banana.
- Snack.
- Coffee tintico.
- Capuccino.
- Coconut sweet.
- Feijoa.
- Guava Agria.
- La Calera: They wanted a more Bogotano taste ... there they have it!
- Lulo.
- Tangerine.
- Mango with chili.
- Passion fruit.
- Ron Antioqueño: My favorite drink! ... and this combination let me tell you ... it's wow!
- As you can see, an ode to Colombian flavors ... our liquors and drinks, exotic fruits, sweets and of course coffee.
- You can also find chocolate with animal shapes, childhood games! (If a yoyo, a pirinola - in black chocolate - and marbles - white chocolate) and some abstract forms.
- Macaroni.
- Truffles.
- Mouses with sophisticated presentations and sober up to electrifying combinations of colors with dream fillings.
- And finally cakes with colors that recall the images of galaxies!
To finish my comments, I must say that the attention I found was excellent, the saleswoman who took care of me took all the time to explain what each product consisted of and the cashier was always willing to suggest flavors when I had doubts when choosing ... this It certainly complemented my experience in a very positive way.
Conclusion dear readers ... go and enjoy the symphony of flavors and colors that chocolate offers in the hands of Chef Castillo.
P.S. I am already registered in the list of clients ... and wanting to try new flavors !!! ... do not stop going !!! Or buy a box of 6, 10 or 20 units ... would look great if they give them ... but better if they enjoy them without sharing !!!! Hahaha
Up to a new gastronomic experience!
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